Het FFL project helpt de boeren in Malawi maïs te verbouwen met een betere opbrengst. Dit project richt zich op voedselzekerheid en economische zelfstandigheid.

Food for Life

Menu

Food For Life
Food For Life

Werkt het Food For Life Malawi systeem echt?

Regelmatig vragen mensen, in Nederland en in Malawi, vol ongeloof hoe het nu toch kan dat de mais van FFF zo ongelooflijk goed groeit en eten geeft. Altijd. Ook als er onvoldoende regen valt.

Een zendingsmedewerker in Malawi vertelde mij dat veel mensen in Malawi het zien als het werk van de duivel en daarom niet mee willen doen. In dat geval geven wij de mensen zelf het geld om de middelen te kopen. Zij moeten dan zelf maar de zaaizaden en meststoffen kopen. Gedurende de groeiperiode worden hun ogen steeds groter van verbazing. Bij het oogsten prijzen zij de Heere. Wat is de schepping toch geweldig.

Gebruik van natuurlijke middelen.

Wij maken met ons systeem alleen gebruik van natuurlijke middelen. Geen kunstmest. Alleen groen en mest.  Dat wordt gecomposteerd door het op een hoop te gooien en regelmatig te keren, anders wordt de bult te warm en zou het kunnen branden, zegt men. Dat heb ik trouwens nog nooit gezien. Binnenin moet de composthoop warmer worden dan 81 graden. Dan sterven alle onkruidzaadjes. Het composteren duurt 4 tot 6 weken.

We planten in rijen met in het vierkant een onderlinge afstand van 60 cm, hart op hart. Dan maken we gaten van 20x40cm en 20 cm diep. Bij voorkeur met rechte wanden. In de gaten doen we 2x of 3x twee handen met de verrijkte compost. We noemen het verrijkte compost omdat de mest is verrijkt met groen. Mest geeft voeding aan de plant. Groen houdt het water vast.

De grond om de gaten laten we zoals die is. Meestal is die grond hard. Tijdens het regenseizoen wordt die grond wel iets zachter maar de grond en de compost in de gaten is toch ruller. Veel land in Malawi is niet echt vlak. Het water stroomt er in meer of mindere mate vanaf.

Doordat er een gat wordt gemaakt in harde grond blijft het water in alle rust daar een tijd staan. Het stroomt niet snel weg uit het gat. Daardoor blijven de nutriënten in de compost langen beschikbaar voor de planten.

Wanneer de regen uitblijft groeit onze mais wel verder. Dat komt omdat de compost het water vasthoudt maar vooral omdat de dagelijkse dauw die er in de tropen tijdens het groeiseizoen volop is, neerdaalt in de compost. Critici zeggen dat de dauw niet voldoende is om de planten te laten groeien. Onze ervaring is anders. Door de dauw blijven de planten groeien. Dat zien wij in de praktijk ieder jaar opnieuw.

Gebruik van hybride zaaizaden.

In Malawi gebruiken wij hybride zaaizaden. Dat doen wij omdat hybride zaden veel beter bestand zijn tegen ziekte en droogte en de opbrengst vele malen hoger is. De lokale maiszaden zijn vaak zwak door het niet juist vermeerderen. Lokale maiszaden van dit jaar gebruiken voor volgend jaar komt heel precies. Bovendien vermindert de kwaliteit heel gemakkelijk. Maar belangrijker is dat mensen de smaak van de gezondere lokale gele mais niet op prijsstellen. Gele mais is veel kwetsbaarder dan hybride mais en de opbrengst is veel lager. Tenslotte speelt ook mee dat er voor gele mais bijna geen markt is.  Enkele buitenlandse hulporganisaties promoten de gezondere gele mais maar mensen gebruiken het niet vanwege de `nare` smaak.

In ben opgeroeid in een agrarisch gebied in Noord Groningen. Daar werd altijd gezegd, droogte valt altijd mee, nat valt altijd tegen. Maar ook, zolang er dauw is komt het wel goed.

Gebruik de allerbeste zaaizaden en begin op tijd. Als je te laat bent is het te laat. Dat is wereldwijd dezelfde waarheid.