Het FFL project helpt de boeren in Malawi maïs te verbouwen met een betere opbrengst. Dit project richt zich op voedselzekerheid en economische zelfstandigheid.

Food for Life

Menu

Reis Malawi voorjaar 2024 (6)

We hebben het kantoor van de NGO in Mzuzu bekeken. Isaac heeft een keurige ruimte gekregen. Het is fijn dat we nu een adres hebben in Malawi. Belangrijk ook voor allerlei instanties.

De volgende dag gaat Bo naar Chitipa. Eerst wilde ik nog wel meegaan, mede omdat Geoffrey een nieuwe groep heeft opgezet. Maar bij navraag blijkt dat iedereen het af raadt, want de weg schijnt zo vreselijk slecht te zijn. Daar komt bij dat de afstand 300 km, zes uur rijden. is en het de ene dag heen en de andere dag terug betreft. Dan zit ik wel erg lang in de auto te hotsen en te botsen.

Na een lange reis kwam Bo dus in Chitipa aan. Uiteindelijk was het Geoffrey gelukt een slaapplek te vinden. Toen was er geen eten. Een paar stukjes aardappel gebakken in slaolie met wat ketchup. De volgende morgen werd Bo wakker van de kippen, die lawaai maakten omdat ze werden geslacht. Ik zal jullie de foto´s besparen. Daarna had hij een bespreking met de groep. Het lijkt een goede groep te zijn, erg enthousiast. Ook kwam er nog een delegatie van de kerk in Ifumbo. Die kerk moet afgebroken worden is de afspraak, want hij is verkeerd gebouwd. De muren wijken helemaal naar buiten. We hebben daar al eens eerder over verteld. Zij zouden zelf proberen de helft van het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor een nieuwe kerk, maar ze werken er nog niet zo hard aan. Bo heeft ze opnieuw gezegd, ga nu mais verbouwen en verkoop die, dan heb je zomaar een startbedrag. Wij geven de andere helft. Daar wachten we op. De terugweg naar Mzuzu was nog heel spannend. Het ging bijna mis. In de bergen kwam een truck heel langzaam de helling op, maar werd ingehaald door een andere vrachtauto. James moest stoppen, want die vrachtauto wilde zijn snelheid, die hij had, niet kwijtraken. Daarna kwam er nog één die hetzelfde deed. Aan de ene kant was de berg, aan de andere kant de afgrond. James kon bijna geen kant op, het ging maar net goed. Vraag Bo nog maar eens naar het filmpje! Akelig!

Donderdags gingen we twee groepen van Brenda bezoeken, de eerste deed voor het eerst mee. Het was een goed begin, mooie kolven en een goede oogst. Ze zijn erg enthousiast. We hebben veel ballonnen kunnen uitdelen. We hadden er ook zoveel meegekregen! Dat vinden ze altijd fantastisch. Bij de tweede groep konden we niet naar het land, dat was te ver lopen.  Zij hadden de kolven voor ons verzameld. Zij doen voor het derde jaar mee en het was ons tweede bezoek aan hen. Ze kregen voetbalkleding van V.S.C.O. en geld voor een fiets om de velden te bezoeken.

Daarna moesten we naar de CCAP want ons visum moest worden verlengd. We kunnen nu tot 15 juli in Malawi verblijven. Maar dat doen we niet hoor, we gaan zelfs een week eerder weer terug omdat we al klaar zijn met het bezoeken van de groepen. Morgen, vrijdag, hebben we nog een meeting met de comitéleden van Mzuzu.

Die meeting was erg goed. De mensen waren blij en enthousiast. Brenda heeft haar zaakjes altijd goed op orde. Ze wees iedereen zijn plek. Niet zomaar ergens gaan zitten, nee, structuur. Dat merk je ook in de resultaten die zij boekt. Er waren twee groepen die al vanaf 2016 mee doen en dat zijn echt de beste boeren. Zij volgen het systeem exact. Daar is ze echt trots op. Maar groepen die niet willen terugbetalen, spreekt ze duidelijk aan en is ze mee gestopt. Sommigen heeft ze uit elkaar gehaald. Ze is streng, maar rechtvaardig. Ze is de beste directeur dit jaar. Vorig jaar ook al, zei ze vol trots. Ja dat weten we. Zo´n meeting kost wel heel veel energie. We moeten ze steeds maar weer duidelijk maken waar het om draait. Jullie doen het voor je eigen land, je eigen mensen. Neem je verantwoordelijkheid. Wij zijn hier om jullie daarbij te helpen.

Zaterdagmorgen waren ze in de tuin van het hotel bezig met het onderhoud van de bomen. Wat een gevaarlijke klus. Ze hangen op een tak en met blote voeten proberen ze met een bijl de takken te snoeien. Geen kleintjes hoor. Wat een kracht hebben ze. We hadden nog poloshirts en hebben ze die gegeven. Wat vonden ze dat geweldig. Nu zijn ze een team, allemaal hetzelfde shirt, echte bosbouwers.

Zondags regende het zo´n beetje de hele dag. Ook voelde Bo zich niet fijn, last van zijn buik. Dat begon eigenlijk zaterdagavond al. We zijn in het hotel gebleven en hebben we meegeluisterd met de dienst in Oosterwolde. Fijn! ´s Middags hadden we bezoek van Mussa en van Constance met har dochtertje, mijn naamgenootje. Daarna gingen we op bezoek bij Timothy en Brenda, de ouders van Grace. Grace en Chimango wonen in Nederland en zij is de secretaresse van Bo kun je wel zeggen. Elke maandagmiddag hebben ze overleg over het project en alles wat erbij komt kijken.

Op maandag zijn we vertrokken naar Lake Malawi. In Mzuzu was het nog steeds regenachtig, maar aan het meer is de temperatuur beter. Al is er nog steeds veel wind en gaat het water flink te keer. Dit is het grootste meer met flinke golven. Het water staat dit jaar erg hoog en we horen dan ook dat er hier een hotel wat (te) dicht bij het water stond gewoon is weggespoeld. Fijn om hier het personeel weer te zien. We genieten hier van de eenvoud van onze kamer en zitten veel buiten.

1 gedachte over “Reis Malawi voorjaar 2024 (6)”

  1. Hoihoi
    Bijzonder weer hoe jullie voor Malawi inzetten.Mooi verslag weer gedeeld..Bedankt en hopen op een goede thuiskomst t.z.t
    Groet Hendrik en Rianne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *