Hoe maken we verrijkte compost in Malawi?
Voor een goede groei van de mais, is mest en compost uiteindelijk heel belangrijk. “Jaren geleden hebben ze bij het bedrijf Van Werven uit Oldebroek als eerste ‘verrijkte compost’ gemaakt. Compost die vermengd wordt met 30% mest. Dat hebben we in Malawi nu ook toegepast. Veel mensen steken hun groenafval nog in de brand. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Daarnaast zien we nog kansen wat betreft de compost. Zo hebben we een ontwerp gemaakt hoe ze menselijke afvalstoffen kunnen opvangen. Dat gecombineerd met groenafval kan uiteindelijk op de composthoop komen. Compost houdt vocht wast. Om de toplaag te verbeteren heb je organisch materiaal nodig. Dit is organisch. Zo is importeren van kunstmest straks niet meer nodig, maar kunnen ze daar zelf in voorzien.
Groenafval wordt daarnaast nu nog verkleind met een mes. We hebben inmiddels een oude Strosnijder geëxporteerd naar Afrika, om het groenafval te verkleinen. Daarnaast is het verstandig dat de boeren na het oogsten de stengels op de grond laten liggen, zodat de zon de grond niet zo snel uitdroogt. Het liefst tussen de nieuwe maisplantjes door. Een extra voordeel hierbij: termieten zijn meer gericht op oud groenafval dan op jonge plantjes. Dus de kans dat termieten de nieuwe plantjes opeten, is veel kleiner. De stengels van de mais moeten juist wél uit de grond gehaald worden als de mais weg is, zodat meelwormen er niet inkruipen.
Bo Teerling geeft uitleg voor de nationale televisie.
In de video die hiernaast wordt weergegeven, geeft oprichter Bo Teerling een instructie welke op camera wordt vastgelegd. De bedoeling is dat dit in Malawi op televisie wordt uitgezonden zodat mensen extra voorlichting krijgen en de boodschap nog groter wordt verspreid.
In de video van 12 minuten wordt op een simpele manier uitgelegd hoe men verrijkte compost kan maken. Het wordt vertaald door een lokale vertaler waardoor er enige vertraging lijkt te zijn in het verhaal van Bo. Kijkt u mee?