Het FFL project helpt de boeren in Malawi maïs te verbouwen met een betere opbrengst. Dit project richt zich op voedselzekerheid en economische zelfstandigheid.

Food for Life

Menu

Reis Malawi voorjaar 2023 (5)

Vandaag, zaterdag 6 mei, wordt de rommelmarkt te Wilnis gehouden. Het is een jaarlijks feit en dit jaar is de opbrengst voor onze stichting. Eric zal het openen en Grace gaat er naar toe met twee van haar vriendinnen om Food For Life Malawi te promoten.. Zie hiervoor ook www.rommelmarktwilnis.nl.

Wij gaan vandaag naar een nieuwe groep in Thyolo samen met Jonazio. Ze zijn erg enthousiast en willen heel graag mee doen. Er waren ook twee jongens bij die alles filmden. Die video willen ze gebruiken ten behoeve van hun eigen doel met verschillende punten, waaronder klimaatverandering. Het is een grote beginnersgroep van 112 deelnemers, verdeeld over 14 groepen. Het is de eerste keer dat we met zoveel deelnemers kunnen starten. Bo heeft daar nog wel zijn bedenkingen over, want Jonazio kan dat zelf niet allemaal alleen doen en heeft dan dus meer assistentie nodig. Bo zal dat eerst nog  moeten bespreken met Jonazio.

´s Avonds hadden we Jonazio en zijn vrouw Secret uitgenodigd om samen te eten in het hotel. Dat was erg gezellig.

De volgende dag hebben we weer de kerkdienst in Oosterwolde mee beluisterd. Ds. Volk had een hele fijne preek waar we samen nog fijn over konden napraten.

Ik heb Secret gevraagd of zij nog even langs kon komen omdat ik graag wat spullen, waaronder kinder- en dameskleding en knuffels wilde achterlaten voor het getroffen gebied. Zij zou mij dan de foto´s sturen. Het is beter om het haar te laten uitdelen, want anders krijg ik scheve gezichten. Ik heb natuurlijk niet genoeg bij me voor iedereen. Grappig was dat ik ook een aantal bh-tjes mee had gekregen. Daar waren ze heel erg blij mee zei ze. ’s Avonds kregen we een diner aangeboden van het Management van Hotel Sunbird Mont Soche in Blantyre. Dat was echt een verrassing. Ze waren erg blij dat wij er zo lang hadden gelogeerd. Lucy, de manager wilde alle Sunbird Hotels voor ons bespreken.

Maandags vertrokken we naar een ander Sunbird Hotel in Salima. Bij het ontbijt in Blantyre hebben we eerst nog foto’s gemaakt van het personeel. Dat hadden we al eens eerder gedaan en dat vonden ze zo leuk dat ze er weer om vroegen. De reis verliep prima, maar wel ontzettend veel gaten in de weg. Gelukkig zit ik deze reis voor in de auto, en Bo achterin, dat scheelt voor mij flink, want dan zie je de gaten. Maar het is vreselijk, want Mwiza kan ze soms niet omzeilen, zo groot zijn ze. Al probeert hij dat wel steeds te doen. Toen we in Salima aankwamen moesten we nog eens 23 km rijden eer we bij het hotel aankwamen. Wat een prachtig hotel is dat direct aan het meer Lake Malawi! Een echt vakantiegevoel. Ik heb lekker op het balkon zitten lezen en ben al aardig verkleurd, haha. Helaas is het maar voor twee nachtjes, dan hoopt Bo weer bij te zijn met zijn administratie. Hij moet veel regelen. In het hotel kwam de manager naar ons toe en vroeg of we hem nog kenden. Wat bleek, hij had eerder in Blantyre gewerkt en toen hadden we foto’s gemaakt en daar was hij ook bij geweest. We hebben nog wat houtsnijwerk voor in onze winkel gekocht.

Vandaag, 11 mei, gaan we weer verder naar Mponela. Het hotel Chicko in Mponela is wel een hele grote tegenstelling. Maar ja, we zijn hier voor het werk. Ook daar natuurlijk weer bekenden. Het is zo leuk om ze allemaal weer te zien. Dichtbij het hotel, in Madisi, zal 24 mei de demonstratie worden gehouden om het maken van verrijkte compost te leren aan de deelnemers. Bo wil met eigen ogen zien dat ze er goed op zijn voorbereid. Een belangrijk punt voor deze dag is ook dat uit alle windstreken van Malawi vertegenwoordigers van groepen komen. Vooral om kennis met elkaar te maken en dat er een “wij” gevoel ontstaat tussen de 8.000 deelnemers.

De kunstmest is nog steeds heel erg duur. Bovendien daalt de waarde van hun munteenheid voortdurend ten opzichte van de euro. Dat helpt hen dus ook om over te gaan op verrijkte compost en is het voor hun eigen bestwil dat ze leren om ons systeem te volgen. Op de plek van de demo zag het er allemaal wel goed uit, maar ze moeten nog wel e.e.a. doen. Daar hebben ze dus nog bijna 2 weken de tijd voor. We gaan dus met een gerust gevoel morgen verder naar Mzuzu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *