Het FFL project helpt de boeren in Malawi maïs te verbouwen met een betere opbrengst. Dit project richt zich op voedselzekerheid en economische zelfstandigheid.

Food for Life

Menu

Boeren aangespoord tot klimaatslimme landbouw

Kasungu, 12 december: Gloria Chirwa, assistent-coördinator van Food for Life, heeft er bij boeren in Kasungu op aangedrongen om klimaatslimme landbouw toe te passen om veerkrachtig te blijven bij tegenslagen door klimaatverandering.

Chirwa sprak maandag tijdens een ontmoeting tussen de liefdadigheidsorganisatie en haar begunstigde boeren in Bango Village in Traditional Authority Kaluluma in het district.

Ze zei dat er genoeg bewijs is dat klimaatverandering de productiviteit van de landbouw beïnvloedt. Daarom moeten boeren zich wenden tot moderne landbouwmethoden om hun toekomst voedselzeker te maken.

Ze zei: “Het is tweeledig; ten eerste kijken we tegenwoordig naar het neerslagpatroon. We moeten landbouwtechnieken gebruiken die het vocht in de bodem vasthouden om te voorkomen dat de gewassen verwelken. Ten tweede zijn we bezorgd dat kunstmest duur is.

“Daarom leren we boeren hoe ze compostmest kunnen maken, wat niet alleen goedkoop is, maar ook helpt om de vruchtbaarheid van de grond te herstellen, wat weer helpt om vocht vast te houden. Tegelijkertijd willen we dat ze in bedden planten en niet in ruggen, om dezelfde reden dat ze vocht vasthouden.”

Volgens Chirwa zijn veel huishoudens, sinds de organisatie in 2012 begon samen te werken met boeren in het gebied, minder afhankelijk geworden van niet-organische meststoffen en kiezen ze ervoor om hun eigen mest te maken.

Naast zaden koopt en distribueert Food for Life ook dierlijke mest die boeren mengen met boombladeren om grote hoeveelheden compostmest te maken.

“We moedigen hen aan om op kleine percelen te werken die ze goed kunnen beheren. Daarvan kunnen ze maar liefst 14 zakken maïs oogsten. En daarvan dragen ze maar één zak over aan de organisatie.

“Het is bemoedigend dat veel huishoudens zich bij dit initiatief hebben aangesloten, zodat we momenteel met ongeveer 2.000 boeren werken en we verwachten dat er nog meer zullen bijkomen,” zei Chirwa.

Group Village Head Bango zei dat het initiatief de gemeenschap heeft geholpen om meer te oogsten op kleine percelen en om hun gezinnen voedselzekerheid te bieden.

Verslag door Wanangwa Tembo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *