Het FFL project helpt de boeren in Malawi maïs te verbouwen met een betere opbrengst. Dit project richt zich op voedselzekerheid en economische zelfstandigheid.

Food for Life

Menu

Reis Malawi mei 2022 (deel 2)

Reis Malawi mei 2022 deel 2

Deze week staat in het teken van de demonstratie die gegeven zal worden in Chileka. Alles is geregeld door Jonazio, onze directeur uit het zuiden. In Chileka zal alles worden voorbereid om verrijkte compost te maken. Ook zal er een stuk land worden voorbereid om te laten zien hoe ons systeem moet worden gedaan. Daarbij zal de pers aanwezig zijn en Zodiak Televisie en er zal een film worden gemaakt. Er zijn veel uitnodigingen verstuurd. De (nieuwe) leden van de NGO komen ook en zullen worden voorgesteld. Ook komen onze andere 3 directeuren met elk 3 mensen die ze zelf hebben uitgekozen. Uit Chitipa Geoffrey, uit Mzuzu Brenda en uit Kasungu/Salima Rodney. Natuurlijk zijn er ook deelnemers van de groepen uit verschillende plaatsen hier in het zuiden. Verder zijn er nog een aantal genodigden, namelijk vrienden, dominees en mensen die graag mee willen doen.

Op maandag gingen we eerst kijken of ze al druk bezig waren met de voorbereidingen. We kwamen aan en de vrouwen begonnen direct te zingen en te dansen. Zo blij om ons te zien. Niet alles ging even goed, de gaten die ze hadden gemaakt op het land waren te diep en te groot. Bo legde uit dat het anders moest. Het scheelde hun ook nog eens veel werk. De grond is keihard en de zon scheen volop (30). We waren er op het heetst van de dag. Maar , zei Bo, dat is niet erg, nu kunnen we ook laten zien hoe het niet moet, want overal in Malawi willen ze grote gaten maken, maar dat is niet nodig. Ze hadden zelf al twee composthopen gemaakt. Ze hebben er nu nog een beginnende bij gemaakt, zodat men morgen ook kan zien hoe je start met een composthoop maken. Daarna gingen we de strosnijders demonstreren. Daar waren ze heel blij mee. Het werkte allemaal prima. Jonazio, de directeur uit het zuiden heeft geregeld dat er tabakstengels zijn en rotte mais.

Ik wil daar nog even op terugkomen, op die rotte mais. Dat is namelijk niet onze mais, mocht je dat al denken. Het is mais die komt van een bedrijf dat mais opkoopt en in silo’s bewaart. Het is voorgekomen dat het ventilatiesysteem in de silo was uitgegaan, omdat er geen elektriciteit was of iets dergelijks en toen is de hele voorraad was gaan rotten. Dat hebben ze toen buiten op het terrein verzameld en is daar blijven liggen. Nu mochten wij dit hebben als mest voor de compost en is het terrein meteen weer opgeruimd.

De grote dag begon al bij het hotel. Daar zaten een flink aantal mensen al te wachten op busjes die ze vanaf 7.30 naar Chileka zouden brengen om de demonstratie bij te wonen. Ook was daar ds. Paul. Hij wilde graag met ons meerijden. Dat was goed, al nemen we bijna nooit mensen mee in onze auto. Dat klinkt misschien gek, maar als we dat zouden doen, dan staan er zomaar 10 mensen die allemaal mee willen en voor je het weet zit je hutjemutje op elkaar. Dus is het helder, we nemen in principe niemand mee.

In Chileka aangekomen stonden er twee grote witte tenten klaar met ieder 100 stoelen en waren er al heel veel mensen. De tv en de filmploeg waren ook al aanwezig.  Natuurlijk liep het in het begin al uit, in Malawi geen verrassing. Dus startten we een half uur later dan normaal. Er werden een aantal speeches gehouden. Door Jonazio, Rodney, mr. Mezuwa Banda en Bo. Dominee Paul bleek een hele goede hulp te zijn, hij vertaalde heel veel gesprekken in het Chichewa. Daarna de demonstratie, dat was een groot succes.

Moe maar heel voldaan gingen we terug naar het hotel. Met ons mee kwamen de bestuursleden van de NGO, de directeuren met hun leiders en enkele genodigden. Er werd hun een lunch aangeboden in de tuin van het hotel. Na de lunch hadden we een vergadering met de bestuursleden samen met de directeuren. Er werden diverse foto’s en filmopnames gemaakt. Daarna hadden we nog een bestuursvergadering met de NGO-leden. Het was een hele drukke dag, maar we kijken er wel heel fijn op terug. Wat een grote happening en wat een vooruitgang!

De volgende dag hadden we een rustdag.

We hebben heerlijk in de tuin van het hotel genoten van de rust. Donderdags had Bo een afspraak met een firma die onze mais wil kopen. Het bedrijf waar we die afspraak mee hadden moest helaas de afspraak cancelen omdat zij stopten met mais, maar zich meer wilden gaan richten op kunstmest. De kunstmest is namelijk heel duur geworden in Malawi, dus daar valt meer aan te verdienen. Gelukkig voor ons komt dat op een goed moment, want als de mensen de kunstmest niet meer kunnen of willen betalen, kunnen ze met ons systeem meedoen dat hun leert hoe het zonder kunstmest kan.

‘s Morgens was er heel veel alarm op straat, het duurde heel erg lang. Naderhand hoorden we dat er twee jongens hadden geprobeerd een motor te stelen. Ze waren betrapt en gevangen en in brand gestoken. Zo doen de mensen dat hier. En als de politie komt, weet niemand hoe het is gebeurd. Blantyre is een stad waar heel veel gebeurd. Er wordt gewaarschuwd dat het beter is om ‘s avonds niet alleen op straat te zijn. Zelfs in de auto is het te gevaarlijk. Ze leggen stenen op de weg, zodat je gedwongen wordt te stoppen en dan beroven ze je. Wij komen dus de poort van het hotel niet uit. Als Bo naar de bank moet, gaat er altijd iemand mee.

‘s Middags hebben we een natuurpark bezocht, Game Haven, ter ontspanning. Dat was heel erg leuk. We hadden een rondleiding in een auto van 1,5 uur. We hebben heel veel dieren gezien: waterbok, wildebeest (gnoe), springbok, zebra’s, een giraffe en hele mooie vogels. Toen we weer terug gingen zagen we een groep gevangenen in witte kleren met daarom heen de bewakers met hun geweren. Waarschijnlijk hadden ze gewerkt op het land en nu werden ze teruggebracht naar de gevangenis.

‘s Avonds kwamen we op de landelijke tv. We waren op tijd gaan eten in het restaurant. Het was een mooie uitzending. Het duurde een half uur. Fantastisch dat er zoveel aandacht aan wordt gegeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *